Un bebe fericit este un bebe purtat

Incepem cu o poza din galeria personala :), care ar fi fost imposibil de realizat daca aveam carucior. 🙂

Din perspectiva lui bebe: carucior vs brate

Bebe plimbat in carut are o aria de vedere destul de limitata: vede cerul, jucariile care atarna si fata mamei. El aude claxoane, dar nu vede masinile, aude cateii care latra dar nu stie ce inseamna asta, nu ii vede, aude copiii care se joaca dar nu ii vede. Primeste informatii incomplete. Din cand in cand mai apare cate un deget care il gâdila si o fața straina care ii zâmbeste.
Bebe purtat aude masinile care claxoneaza, vede si aude cateii, vede si aude copiii. Bebe purtat primeste informatii. El intoarce capul si isi alege ceea ce vrea sa vada, daca nu are chef sa vada o fata straina, intoarce capul, se ascunde si gata. Daca se aude vre-un zgomot, intoarce capul si vede ce se intampla. Bebe purtat participa.

Sursa: Din perspectiva lui bebe. Cărucior vs Wrap

Pozitie corecta vs pozitie incorecta

Pozitia fiziologica pentru copil e usor curbata, cum sta cand e tinut in brate, sprijinit pe corpul mamei, cu fata pe pieptul mamei. Incerc sa nu vorbesc aici despre carrieri vs. carucior, asta e alta poveste si o putem aborda alta data. Aici vreau sa povestim doar de marsupiile nesanatoase. Pentru o dezvoltare normala a coloanei vertebrale si a soldurilor, copilul trebuie sa stea cu coapsele si gambele la unghiuri de 90 de grade (in forma literei „M”). Deci in pozitia broscuta, cu genunchii ridicati cel putin pana la nivelul soldului, sau mai sus. Copilul astfel sta pe o suprafata mult mai mare, pe tot funduletul, si pe coapse pana la genunchi. Si nu isi lasa greutatea de fapt pe fundulet deloc pentru ca nu sta in fund, el isi aseaza greutatea curbandu-se pe corpul purtatorului. Exact ca si cand tineti in brate un bebelus, chiar daca il tineti de fundulet, el nu sta in fund, pentru ca sta sprijinit lipit de dumneavoastra.

Dr. Evelin Kirkilionis spune ca bebelusii nu ar trebui niciodata sa fie purtati cu fata in afara: „Infants in outward-facing orientations can’t turn away from surrounding stimuli. They can’t turn inward toward a parent’s body if stimuli become overwhelming. In this position the baby cannot make eye contact with his or her parent to evaluate facial expressions, social cues, and so forth to make assessment of the situation. Only choose a baby carrier that allows your child to face you … never out. There are too many events going on around your baby. A baby has no way to exclude himself from the environment by turning his head away and towards you. Healthy sleep is difficult for a baby who is facing outward. I am not a supporter of the outward facing method of carrying a child.” („A Baby Wants To Be Carried” de Dr. Eveline Kirkilionis (disponibila in limba germana). Dr. Kirkilionis este un specialist in dezvoltarea umana care a cercetat purtarea bebelusilor din anul 1985.

Un document in care sunt descrise diferentele intre modurile corecte de purtare ale unui bebelus/copil mic Purtarea bebelusului

Sursa Despre marsupii si alte port-bebe-uri

Multe, multe resurse despre purtarea bebelusului/copilului mic: Despre babywearing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *