Secretele cerealelor

Biochimistul Paul Stitt spune despre procesul de extrudare, ca distruge mult din nutrientii cerealelor, prin faptul ca acele grane sunt tratate la presiune si temperatura inalte. Acest proces distruge acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice care se adauga la sfarsitul procesului. Acidul amino-lizin, un nutrient esential, este in special afectat de procesul de extrudare.
Chiar si cerealele vandute in cutie in magazinele cu alimentare sanatoase sunt efectuate folosind procesul de extrudare.

Paul Stitt descrie in cartea sa „Fighting the Food Giants” un experiment care demostreaza ca procesul de extrudare al cerealelor este toxic: s-au dat diete speciale unor grupuri de sobolani de specii diferite. Un grup a primit grau integral, apa, vitamine si minerale. Al doilea grup a primit grau expandat, apa, vitamine si minerale. Al treilea set a fost hranit cu apa si zahar alb, iar ultimul grup de sobolani a fost alimentat cu apa si substante nutritive chimice. Sobolanii care au primit grau integral au trait mai mult de un an cu acea dieta. Sobolanii care au primit doar apa si vitamine au trait aproximativ opt saptamani iar cei care au avut o dieta bazata pe zahar alb si apa au trait timp de o luna. Dar chiar laboratorul propriu al companiei care a facut studiul, a aratat, ca sobolanii care au avut o dieta formata din vitamine, apa si grau expandat au murit in doua saptamani. Moartea lor nu a fost cauzata de malnutritie. Rezultatele experimentului au scos la iveala faptul ca, in graul expandat existau substante toxice. Proteinele sunt foarte asemanatoare cu anumite toxine in structura moleculara, iar procesul de umflare, de a pune sub presiune de 2,7 tone/m2 cerealele si apoi sa fie imprastiate, poate produce shimbari chimice care transforma cerealele hranitoare intr-o substanta otravitoare.

Un alt studiu descris in „Nourishing Traditions” de Sally Fallon, a fost efectuat in 1960 de catre cercetatorii de la Universitatea din Michigan la Ann Arbor. Optsprezece sobolani au fost impartiti in trei grupuri. Un grup a primit fulgi de porumb si apa, un al doilea grup a primit fulgi de porumb prin intermediul unei cutii de carton si apa, iar grupul de control a primit mancare de sobolani si apa. Sobolanii din grupul de control au ramas in stare buna de sanatate pe parcursul experimentului. Sobolanii care au fost hraniti prin intermediul cutiei de carton au devenit letargici si in cele din urma au murit de malnutritie. Dar sobolanii care au fost hraniti cu fulgi de porumb si apa au murit inaintea celor care au fost hraniti cu ajutorul cutiei de carton. Inainte de moarte, acesti sobolani au dezvoltat un comportament schizofrenic, se muscau intre ei si in cele din urma au intrat in convulsii. Autopsia a relevat disfunctii ale pancreasului, ficatului si rinichilor si degenerarea nervilor la nivelul coloanei vertebrale –  toate semnele unui exces de insulina. Concluzia uimitoare a acestui studiu este ca exista mai multi nutrienti in cutia in care sunt se gasesc cerealele pentru micul dejun decat in cerealele in sine.

Milioane de copii incep ziua cu un bol de cereale extrudate.  Sa fie cumva fragmentele de proteine toxice din aceste cereale cauza lipsei de concentrare a copiilor?

O cutie de cereale a carui continut nu valoreaza mai mult de, probabil, 10-20 de bani, se vinde cu zeci de lei in magazine – nu exista, probabil, nici un alt produs cu o astfel de marja de profit mare. Din aceste profituri au fost platite adevarate campanii de sponsorizari si lobby-uri care au pastrat in mod eficient orice activitate de cercetare cu privire la boabe extrudate din literatura de specialitate si au convins oficialii guvernului ca nu exista nici o diferenta intre un bob de grau natural si unul modificat prin procesul de extrudare.

sursa: https://www.westonaprice.org/modern-foods/dirty-secrets-of-the-food-processing-industry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *