Mos Ene devreme

Un subiect delicat este somnul, si ora tarzie la care bebelusul obisnuieste sa se culce seara. Pot spune ca am fost o norocoasa in aceasta privinta. Strumfi doarme noaptea, chiar si atunci cand are mese nocturne, se trezeste, da de stire prin diverse moduri, se mufeaza, papa si apoi adoarme satisfacuta, cu burtica plina. In primele 4 luni se culca in jur de 22:00-23:00; poate si pentru ca era vara iar ziua era mult mai lunga. Apoi singura si-a mutat ora de somn la ora 21:00 apoi pe la 20:30. Numai bine pentru mine. Aveam mai mult timp de stat la taclale cu tati sau de navigat pe net, si apoi de scris pe site :). Pentru ca se culca asa devreme, implicit era matinala. Dar nu dis de dimineata: undeva intre 07:30 – 08:30. De obicei 07:50 :)) Parca au ceas cu cuc piticii astia, cand isi fac o rutina nu ies din ea.
Dar… multe dintre prietenele mele nu au fost asa norocoase in aceasta privinta. Au incercat diverse metode: sa nu il lase sa doarma ziua, sa il oboseasca, sa faca baita dimineata, etc. Dar multe din ele nu sunt sanatoase, si culmea nici nu au avut vreun efect. Ba mai mult, bebelinul/bebelina era si mai obosit si mai nervos.
Urmarind programul strumfitei am intocmit un plan de bataie pentru certatii cu mos Ene in 4 pasi:

1. Probabil cel mai important, si asta datorita faptului ca bebelusilor le place rutina si previzibilitatea, este sa aveti un ritual zilnic inainte de culcare. Pentru majoritatea piticilor , baita moleseste. Plus exista acum pe piata o gramada de produse pentru copii cu extracte de valeriana, sau levantica care ii calmeaza si ii linistesc. Deci ritualul trebuie sa includa baita. In primele luni, masajul este litera de lege pentru prichindel, prin urmare: masaj, baita.
Inca din fasa, Carina stia tot procesul: masaj, baita, urlete 😛 cand era pusa in prosop, toaletare nazala, oculara, etc, imbracatul, papica si soooooomn de voie. In concluzie: masaj, baita, papica. 3 operatiuni cu puteri magice. Cand creste se poate omite masajul.

2. In cazul in care se trezeste dupa putin timp, si nu pentru a manca, este bine sa nu aprinzi lumina. Dar la primul scancet, du-te langa el si calmeaza-l. Eu m-am ferit de leganatul in brate, si asta din comoditate. In schimb faceam ture prin casa, care este tot un fel de leganat :)) In concluzie: pastreaza intunericul, stai langa el si linisteste-l.

3. Asigura-te ca juniorul doarme suficient in timpul zilei. Cu cat este mai obosit cu atat va adormi la greu. Fiecare copil este diferit, prin urmare nu este un numar de ore de somn care trebuie bifat, pe zi. Pur si simplu atunci cand il vezi obosit, ca se scarpina la ochi, sau are ochii rosii, sau orice semn care stii ca inseamna ca ii este somn, pune-l la culcare. In general, ar trebui sa fie 2-3 reprize de somn. Acum depinde de fiecare voinicel cat dureaza.

4. Incearca sa il inveti sa se trezeasca devreme. Acum pe buna dreptate daca se trezeste la 11:00 – 12:00 normal ca o sa adoarma peste cel putin 12 ore. :)) Gandeste-te ca asa ai face si tu. O ora rezonabila de trezit dimineata este intre 07:00 si 09:00. Acum depinde cat de matinal(a) esti si tu. Incearca sa il obisnuiesti sa fie matinal in timp.


Sa nu uitam ca aceasta rutina de somn il va insoti mult timp de acum incolo. Prin urmare, spre binele lui si al nostru, este bine sa ii cream un bun obicei in ceea ce priveste ora de culcare.

In cazul eruptiilor dentare, cum este cazul nostru in momentul scrierii articolului, pregatiti-va pentru un somn mai agitat, mai multe treziri, poate chiar dorinta de a manca, gemete si plansete. Dar cu rabdare vor trece. In cazul nostru, agitatia in somn a inceput cu o luna inainte sa iasa primul coltisor, si asta la 8 luni fara o saptamana.

Aa, si inca ceva, sa nu uit. Este foarte important sa fie camera aerisita inainte de culcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *