Cam asa arata itinerarul parcurs in doar 3 zile. Obositor, mai ales pt sofer 😛 , eu nu prea am de ce sa ma plang dar asa din simpatie….
Prima noapte am petrecut-o in Baia Mare. Linistit oras, magazinele erau inchise la 7 seara, abia daca gaseai undeva unde sa bei un suc si sa mananci o prajitura. Deja pregatit de sarbatoare cu beculete pe strazi. Dar pana sa ajungem la Baia Mare am trecut prin Gherla, unde este atat de cunoscuta inchisoare de detinuti politici (de pe vremea comunistilor) de la Gherla. Este infioritor sa te uiti la ea…are un zid atat de inalt si e atat de impunatoare!. Dar ceea ce m-a surprins este ca in turnurile de control nu era nici un paznic, iar cine a urmarit Prison Break 😛 , stie ca paznicii trebuie sa supravegheze din turn.
A doua zi spre Sighetul Marmatiei, pe serpentine. Ceea ce e de remarcat, spre deosebire de al nostru iubit oras Bucuresti, este ca, desi era zapada, ca de, doar eram in munti, soselele erau curate ca lacrima. Asa am ajuns la cabana lui Pintea (unde s-a filmat filmul cu acelasi nume iar rolul principal l-a avut Florin Piersic) si la poalele crestei Cocosului, un rest dintr-un crater vulcanic avand o structura andezitica.
Dupa o mica bataie cu zapada, am ajuns la cimitirul vesel din Sapanta. Nu prea imi plac mie locurile acestea, dar la Sapanta e interesant sa citesti povestea celui mort scrisa in versuri pe crucea sa. Am auzit de vestitul preot care era afemeiat si mare betivan, dar eu nu am reusit sa dau de el.
Am avut ocazia sa vad si portul femeilor din Maramures. Fuste deasupra genunchiului cu floricele si basma in acelasi ton. Exista un obicei in aceasta zona: daca ai fata de maritat iti agati in pomul de la poarta atatea oale cat e zestrea de mare. Spre surprinderea mea nu am vazut decat 2 pomi impodobiti… ori toate fetele sunt maritate ori s-a emancipat Maramuresul si nu mai tine la traditii.
Ne-am continuat drumul, de-a lungul Tisei si am ajuns in paradisul caselor. Comuna Cerceze si orasul Negresti Oas sunt adevarate muzee. Nu am vazut atatea vile una langa alta, decat in comuna Pipera. Ce e mai trist este ca aceste case sunt nelocuite, maramuresii fiind plecati inafara la munca.
A doua noapte am petrecut-o intr-un sat la cativa km de Valea lui Mihai, Tarcea. Spre drumul de intoarcere, am trecut prin orasul Stei, unde am aflat ca sunt mine de uraniu. Intre Stei si Beius se afla pestera Ursilor. Din pacate nu am avut timp sa o vizitam.
Mai departe am ajuns la complexul memorial Tebea din judetul Hunedoara unde se afla mormantul lui Avram Iancu si gorunul lui Horea. Un copac imens, dar din cauza varstei mai mult de jumate din el este cimentat.
Complexul memorial Tebea
Ar mai fi de mentionat Cetatea feudala (din sec XIII) de la Deva, cetatea dacica din Costesti si cetatea Calnic de pe langa Sebes. Totul culmineaza cu impunatorul Castelul Corvinilor, din orasul Hunedoara. Mai multe informatii despre istoria acestuia se gasesc la adresa https://www.castelulcorvinilor.ro/