Pregatirea mesei

In primul an de viata al copilului, alimentul de baza este laptele matern sau formula. Introducerea alimentelor se recomanda la 4 luni pentru cei alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alaptati. Pediatrii de la noi recomanda hranirea cu solide inainte de masa de lapte. Dar nu cred ca este neaparat o regula. Avand in vedere ca laptele este principala sursa de nutrienti, se poate da altceva si dupa masa de laptic.

Echipamente necesare diversificarii

Primul impuls este sa luam cel mai scump si fitos produs special creat pentru hrana copiilor. Acest gadget poate fi util, dar probabil in bucatarie exista deja tot ce avem nevoie pentru a pregati mancarea bebelusului:
• o cratita
• strecuratoare de metal
• razatoare
• Robot de bucatarie / blender
• Aparat de gatit la abur

Pregatirea mesei

Inainte de preparare fructele si legumele se spala foarte bine. Pentru inceput fructele se pot decoji, ulterior daca copilul o tolereaza coaja se poate pastra. Produsele proaspete si de sezon sunt cele mai bune, dar o alta optiune foarte buna ar fi cele congelate. Fructele si legumele sunt congelate astfel incat sa se pastreze aroma si nutrientii; plus, ele sunt mult mai convenabile si mai putin costisitoare (cel putin la prima vedere) decat ingredientele proaspete.
La pregatirea carnii, in special pasari de curte, mainile trebuie spalate foarte bine. Nu se folosesc niciodata aceleasi ustensile pentru taierea carnii gatite si cea cruda. Astfel se evita transferul de Salmonella, care se gaseste adesea in carnea cruda si este distrusa prin fierbere.

Metode de gatit

Exista mai multe metode preferate pentru a gati mancarea bebelusilor: la abur, coacere, gratar, fierberea inabusita. Aceste metode de gatit asigura cea mai mare valoare nutritiva. Prin fierbere, aproape jumatate din nutrienti se pot pierde in acest proces, deoarece multe vitamine si minerale sunt solubile in apa si prin urmare sunt aruncate odata cu apa.

Gatitul la abur este metoda preferata la inceputul diversificarii, fiind cel mai bun mod de a pastra aroma proaspata si majoritatea nutrientilor. Daca nu aveti un astfel de aparat, se poate foarte simplu pune o strecuratoare de metal acoperita peste o oala cu apa fierbinte.  Alimentele nu trebuie tinute prea mult timp la abur, pentru ca se pot pierde vitamine. Acestea trebuie tinute pana cand se inmoaie.

Alimentele coapte/ sau facute pe gratar
sunt un mod convenabil si hranitor pentru a economisi timp in bucatarie. Coacerea pastreaza cei mai multi nutrienti si intensifica aroma alimentelor.

Fierberea inabusita se poate face intr-o cratita chiar si la un aragaz lent! Este un simplu mod de a obtine piure din alimentele fierte si apa in care au fost inabusite. Prin urmare, prin aceasta metoda se pastreaza toate substantele nutritive, pastrandu-se si apa in care s-au dizolvat diverse minerale si vitamine.

Pasatul

Dupa ce mancarea este gatita, trebuie lasata un pic sa se raceasca inainte de a folosi blenderul. Aburul poate modifica un pic textura alimentelor si s-ar putea sa avem surprize cand mancarea este mai rece. Pentru bebelusii de 4-6 luni, piureul este mai lichid. Pe masura ce copilul se obisnuieste cu textura noilor alimente consistenta alimentelor pasate se modifica.

Depozitarea/ Congelarea

Cel mai eficient mod de a depozita mancarea pentru copii este in pungi din plastic (BPA-free) pentru cuburile de gheata. Produsele alimentare se raceasc cat mai repede posibil si se pun imediat in congelator. Dar alimentele fierbinti nu se introduc imediat in congelator deoarece sunt predispuse la dezvoltarea bacteriilor, crescand temperatura.

Odata ce produsul alimentar este congelat, este bine sa fie etichetat cu data congerarii. Alimentale pot fi stocate astfel pentru aproximativ 3 luni.

Mancarurile gatite, odata decongelate, nu trebuie recongelate deoarece acest lucru va duce la dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, se pot congela mancaruri care contin unul sau mai multe ingrediente care in stare cruda, inainte de preparare au fost congelate. De exemplu, este ok sa se puna la congelator un piure cu carne de pui, unde carnea cruda a fost congelata. Sau, se poate ingheta un piure de fructe facut din fructe congelate.

Re-incalzirea

Alimentele congelate se pot lasa la temperatura camerei, sau recipientul in care se afla se poate scufunda in apa fiebinte. Nu este indicata folosirea cuptorului cu microunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *