Cea mai buna incaltaminte pentru bebelusi si copii este cea care imita mersul descult, sprijinand astfel, fara nici o constrangere, piciorusele lor mici in crestere.
Cel mai sanatos mers se invata umbland desculti. Incaltamintea cu talpa rigida deformeaza mersul si predispune la platfus pentru ca nu se folosesc muschii talpii. S-a demonstrat ca încaltamintea cu glezna acoperita si sustinuta face mai mult rau decat bine, cum se credea pe vremuri. Cand se renunta la incaltamintea pe glezna se constata ca muschii incheieturii nu s-au dezvoltat si astfel copilul e predispus la luxatii si fracturi, nu reuseste sa-si tina echilibrul fara acea “proteza” pe glezna. La urma urmei era chiar lipsit de logica ce promovau pediatrii pe vremuri, ca mersul copilului se formeaza sanatos doar cu incaltaminte speciala rigida, pe glezna. Sa nu uitam cum au invatat sa umble toti oamenii sanatosi de mii de ani incoace: desculti! Si sa ne gandim care au fost generatiile cu cele mai mari probleme la picioare!
Copilul învata sa isi tina echilibrul cu ajutorul degetelor de la picioare. Astfel, pe suprafetele unde nu puteti sa va lasati copilul descult, este indicata incaltamintea care sa ii permita sa “simta” terenul cu ajutorul degetelor, talpa sa fie subtire si moale, si papuceii sa fie largi si confortabili la degete.
Cateva informatii importante:
- Oasele piciorului nu se dezvolta complet pana la varsta de 5 ani.
- Cele 52 de oase ale picioarelor reprezintă ¼ din totalitatea oaselor corpului uman
- Talpile bebelusilor NU AU ARCADE. Acestea incep sa se dezvolte abia după 2 ani
- Picioarele copiilor transpira de 2 ori mai mult decat ale adultilor. Asigurati-le deci mereu materiale care respira, cum sunt pielea sau tesaturile anti-microbiene
- Picioarele copiilor de 1-3 ani cresc in medie cu 1 mm/luna.