Grasimile in alimentatie

Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos, imunitar si hormonal al copilului, mai ales in primii 2 ani de viata. De asemenea grasimile bune sunt necesare pentru absortia vitaminelor A, D, E, K.

Tipuri de grasimi

Grasimile saturate tind sa fie solide la temperatura camerei. Surse includ untul, grasimea de pe carne, ulei de nuca de cocos si ulei de palmier. Grasimea de pui, gasca, rata sau untura de porc contine, de asemenea, niveluri ridicate de grasimi saturate. Acestea sunt recomandate pentru gatit.

Grasimile mononesaturate tind sa fie lichide la temperatura camerei, dar solide, in frigider. Cel mai sanatos astfel de ulei este cel de masline, care poate fi folosit la salate dar si la gatit. Cu toate acestea, uleiul de masline nu are multe substante nutritive importante gasite in grasimile animale si nu ar trebui sa fie utilizat exclusiv in dieta. Uleiul din seminte de rapita este promovat ca un ulei sanatos, cu toate acestea, contine  acizi grasi omega-3 fragili, care sunt transformati in radicali liberi sau chiar in grasimi trans in timpul prelucrarii. Citeste mai multe despre uleiul de seminte de rapita: https://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-great-con-ola

Grasimile polinesaturate sunt lichide chiar si la temperatura din frigider. Acestea includ toate uleiurile comerciale din porumb, soia, floarea-soarelui si sofranal. Folosirea acestor uleiuri este asociata cu multe boli moderne, inclusiv cancer, boli de inima, disfunctii ale sistemului imunitar, sterilitate, tulburari digestive, dizabilitati de invatare, probleme de crestere si osteoporoza. Uleiul de in contine acizi grasi omega-3, care au beneficii pentru sanatate, cu toate acestea, uleiul de in ar trebui  folosit numai in cantitati mici in sosuri pentru salate. Pentru ca acizii grasi omega-3 sunt foarte fragili, uleiul de in ar trebui sa fie stocat in frigider si niciodata incalzit.

Grasimile trans sunt formate printr-un proces industrial numit hidrogenare partiale care transforma uleiuri lichide polinesaturate in grasime tare. Ele sunt asociate cu o serie de boli moderne, inclusiv cancer, boli de inima, probleme de crestere, cresterea in greutate si sterilitate. Acizi grasi trans interfereaza cu enzimele necesare luptei impotriva toxinelor, de asemenea, interfereaza cu anumiti hormoni importanti, inclusiv hormonii sexuali. Grasimile trans sunt nesigure la orice nivel in dieta. Cu toate acestea, ele se gasesc in alimentele procesate, inclusiv prajituri din comert, biscuiti, paine, chips-uri, snack-uri, sosuri pentru salate si alimente prajite.

Surse bune de grasime in alimentatia bebelusului si a copilului: lapte integral si produse lactate din lapte integral: unt, smantana, iaurt, kefir, avocado, galbenus de ou, carne, ficat, maduva, creier, peste, ulei de peste, ulei de ficat de cod.

sursa: https://www.westonaprice.org/know-your-fats/skinny-on-fats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *