Nou nascut:
saptamana 1:
Nou nascutul va sta pentru o perioada de timp chircit si asta deoarece si-a petrecut multe luni ghemuit in burtica. Pana va atinge varsta de 6 luni, incetul cu incetul va renunta la pozitiile atat de incomode pentru adulti.
saptamana 2:
Vederea copilului este destul de neclara. Bebelusii se nasc miopi si pot vedea lucrurile cel mai bine atunci cand acestea sunt aproximativ la 15- 30 cm distanta, fix distanta intre el si fata ta atunci cand alaptezi. Bebeii nu se uita drept in ochi de la inceput. Ei au tendinta de a se uite la sprancene, linia parului, sau gura in miscare. Studiile arata ca nou-nascutii prefera chipurile umane in favoarea altor forme sau colori.
saptamana 3:
Este nevoie de timp pentru a se adapta diverselor sunete, obiecte si senzatii din afara corpului. Inca nu este timpul pentru a vedea personalitatea copilului, acesta isi ocupa timpul dormind, stand linistit dar are si momente de vigilenta activa. Singura modalitate de a comunica este plansul, dar parintele are la indemana atingerea si vocea pentru a linisti bebelusul. Din acest moment poate recunoaste vocea mamei (pana acum o recunostea dupa miros)
saptamana 4:
Bebelusii iubesc si simt nevoia sa suga mereu. Este perioada cand se introduce suzeta, asta in cazul in care copilul nu si-a descoperit din intamplare degetele.
Luna I:
saptamana 1: Copilul incepe sa scoata diverse murmure si zumzete. Unii bebelusi chiar pot rade. Atunci cand „vorbesc” e bine sa le raspunzi si sa stai fata in fata cu el. Va adora lucrul acesta. Chiar daca ai lucruri de facut in alta camera, continua sa vorbesti cu el. Si schimba tonul, poveste orice, chiar descrie actiunile pe care le faci.
saptamana 2: Zambetul este universal. Primul zambet se va petrece in aceasta perioada. Pregateste-te pentru a fi recompensat(a) pentru toate noptile nedormite, cu un zambet stirb si inocent.
saptamana 3: Bebelusul este treaz mai mult timp in timpul zilei si puteti asculta impreuna muzica. Nu trebuie sa fie neaparat melodii pentru copii. Studii arata ca muzica lui Mozard sau Bach au influente pozitive asupra dezvoltarii psihice ale copiilor. Trebuie doar sa urmaresti reactiile copilului: da din picioare, din maini sau scoate sunete.
saptamana 4: Creierul bebelusului se extinde in marime si complexitate. Acesta va creste cu aproximativ 5 centimetri in cursul primelor trei luni. Poti observa perioade scurte de timp, cand copilul este linistit si in alerta. Acesta este momentul potrivit pentru invatare. Utilizeaza aceste intervale pentru a vorbi cu el, a canta, a descrie imaginile de pe pereti. Nu poate raspunde, dar cu siguranta inregistreaza si invata. Noi texturi, atinse cu mainile si diverse sunete sunt toate oportunitati de invatare. Chiar si momentul baitei poate devini un laborator de intelegere a lumii din jurul lui.
Luna II:
saptamana 1: Copilul poate face diferenta dintre vocile familiare si alte sunete si devine un ascultator mai bun. O conversatie (monolog) poate ajuta copilul sa-si dezvolte simtul sau de orientare. El poate urmari gura in timp ce ii vorbesti, fascinat de modul in care se misca. Vei fi uimit(a) de capacitatea sa de a comunica, cu un repertoriu tot mai mare de sunete, zambete si strigate unice pentru a-si exprima nevoile sale diferite.
saptamana 2:
Daca bebelusul doarme toata noaptea (cinci sau sase ore neintrerupt), esti unul dintre putinii norocosi. Cel mai adesea copii de 10 saptamani se trezesc des. In acest stadiu, copii ar trebui sa aibe perioade mai lungi de veghe, in decursul a 24 ore ar trebui sa aiba 2-4 perioade de somn lung si undeva la 10 ore de stare activa. O observatie interesant: daca copilul este o bufnita de noapte sau o ciocarlia matinala, are un somn lung, sau din contra doarme in reprize, cu acest model va ramane, probabil, pe tot parcursul copilariei.
saptamana 3:
Incepe sa isi coordoneze mai bine miscarile. Are miscari sacadate din manute si face bicicleta din picioare, mai ales cand i se vorbeste. Aceste „exercitii” ajuta bebelusul sa isi consolideze tonusul muscular. Daca e pus pe burta, va incerca sa se impinga in picioare, un prim pas catre tarare si apoi mersul de-a busilea.
saptamana 4: Ii poti citi povesti, astfel, isi dezvolta simtul auditiv. Variaza tonul vocii, pune accente, canta si asteapta reactii din partea piticului. Daca isi pierde interesul fa altceva, si da-i timp sa se odihneasca.
Luna III:
saptamana 1: Bebelusul este capabil sa te recunoasca inca de cand are cateva zile, dar abia acum este capabil sa arate acest lucru. La aceasta varsta, aproximativ jumatate din bebei sunt exaltati la recunoasterea parintilor. Va continua sa rada si sa palavrageasca pe limba lui cu strainii, dar va prefera compania cunoscutilor. El se linisteste si zambeste cand il privesti sau il iei in brate. Poate gasi mirosul hainelor tale linistitor.
saptamana 2: Bebelul adora sa fie atins. De fapt pipaitul tuturor obiectelor este o parte critica in cresterea si dezvoltarea acestuia. Prin atingere, mama il poate linisti cand e agitat sau iritat. Pune-i la dispozitie diferite texturi, dar ai grija cand le baga in gura.
saptamana 3: Bebelul devine din ce in ce mai constient de mediul inconjurator. Analizeaza totul cu mare curiozitate, chiar si propria imagine din oglinda. De fapt acesta este un bun joc. Stai cu bebelusul in fata oglinzii si lasa-l sa se atinga. Abia pe la vasta de 2 ani isi va da seama ca ceea ce vede este propria persoana, dar, in acest stadiu este foarte amuzant pentru el.
saptamana 4: Cand sta pe burta, mai mult ca sigur se propteste in maini si isi ridica truchiul. Aceasta miscare il ajuta sa isi dezvolte musculatura si ii da un nou unghi de a privi lumea. Vei fi chiar uluit(a) cand se va roti pentru prima data de pe spate pe burta. Invers, probabil peste 2-3 saptamani. Incurajeaza eforturile lui de rostogolire cu un zambet.
Luna IV:
saptamana 1: Cercetatorii cred ca bebelusul poate intelege, acum, toate sunetele de baza care alcatuiesc limba sa materna. Intre aceasta data si 6 luni, el va dezvolta capacitatea de a scoate unele dintre aceste sunete, pe care le-ai tot asteptat, „mama” si „tata”. Expertii in dezvoltarea copilului spun ca este prea devreme pentru copil sa conecteze aceste sunete cu tine. Poti incuraja incercarile copilului de comunicare cu intermediul oglinzii sau prin imitarea sunetelor care le scoate. Reactionand la sunetele pe care le face bebelusul, il ajuta sa invete importanta limbii si a intelege mai bine cauza si efectul. Este de asemenea benefic pentru cresterea stimei de sine. El va incepe sa realizeze ca, ceea ce spune, genereaza diverse reactii.
saptamana 2: La aceasta varsta se poate juca cu manutele si propriile picioruse pentru minute bune fara sa se plictiseasa. De altfel, le place orice lucru care se tot repeta. S-ar putea sa fi uimit(a) cand vei vedea ghemotocul cum se amuza si se joaca singurel in patut, el care pana acum nu statea fara tine in camera.
saptamana 3: Chiar daca plansul este modul bebelusului de comunicare, in aceasta perioada incepe sa dezvolte simtul umorului. El zambeste sau rade zgomotos la surprize placute, cum ar fi, fata ta care iese de sub patura. Incurajeaza-l sa rade imitand zgomotele de animale, sau facand diverse fete amuzante. Copilul le va adora!
saptamana 4: O rutina bine stabilita ar putea ajuta bebelul sa adoarma mai usor. Este o idee foarta buna sa se stabileasca un ritual zilnic: facut baita, imbracat in pijama, hranit, citit sau cantat si apoi pus in patut. Aceste activitati pot fi facute de ambii parinti.
Luna V:
saptamana 1:
Bebelusul, desi este capabil de exprimarea emotiilor, el poate arata doar daca este fericit, sau suparat, capacitatea sa de a arata dragoste sau simtul umorului sunt in curs de dezvoltare. Pe masura ce creste, copilul poate plange cand parasiti camera, sau se entuziasmeaza cand reveniti. Va rade si se va amuza cand faceti diverse giumbuslucuri si poate chiar va incerca sa te faca si el sa razi.
saptamana 2: Copilul da semne ca se dezvolta emotional: apare anxietatea de straini. Devene suparat si chiar plange cand un strain se apropie sau il ia in brate. Tine minte acest lucru atunci cand esti in jurul unor oameni pe care nu ii stie, si incearca sa nu te jenezi atunci cand va plange in bratele altcuiva – trebuie sa o iei inapoi la tine in brate si sa il calmezi. Spune- le prietenilor si familiei sa abordeze micutul cu miscari lente si domoale.
saptamana 3: Copilul isi perfectioneaza apucatul obiectelor mai mici si urmareste cu mare entuziasm obiectele in miscare. In acest moment, este capabil sa recunoasca un obiect dupa ce a vazut doar o parte din el – cum ar fi jucaria lui preferata care este ascunsa sub o patura. Aceasta este baza jocului de-a v-ati ascunselea care il va amuza in lunile urmatoare.
saptamana 4: Copilul vede si aude lumea aproape la fel de bine ca si tine. Abilitatile lui de comunicare se extind rapid, dupa cum reiese din gonganelile lui. Sunetele emise pot arata atitudinea sa sau raspunsul la unele actiuni – cum ar fi fericirea, dorinta, satisfactia rezolvarii unei situatii necunoscute. La aceasta varsta, aproximativ jumatate din copii murmura, repetand o silaba – cum ar fi ba, ma, ga, ca sau alte combinatii consoana-vocala. Curand va adauga in repertoriu alte sunete din ce in ce mai complexe. Poti incuraja copilul sa comunice, raspunzandu-i sunetelor emise, sau povestind cum face fiecare animal ( gen capra face beee, vaca face muuu). Sau, atunci cand auzi o silaba pe care nu o poti identifica, sa raspunzi cu entuziasm cu ceva de genul, „Da, este o masina. Vezi ce stralucitoare si rosie este vopseaua de pe ea?!” Bebelusul tau va aprecia conversatia.
Luna VI:
saptamana 1: Pe masura ce copilul devine tot mai activ, va aprecia haine confortabile. Opteaza pentru materiale moi, care nu-l jeneaza cand se misca. Evita hainele care au cusaturi aspre, nasturi sau funde.
saptamana 2: Copilul poate favoriza pentru o perioada scurta de timp o mana, pentru ca apoi sa-si schimbe preferintele. Dar nu poti spune cu adevarat daca este un dreptaci sau stangaci decat, abia pe la 2-3 ani. Nu incerca sa influentezi preferintele bebelusului, determinate inca inainte de nastere. Fortand un copil sa foloseasca o anumita mana poate conduce la probleme de coordonare mana-ochi, sau dexteritate.
saptamana 3: Curand copilul iti va da de stire ca este pregatit sa se hraneasca singur. Va apuca bucati de mancare sau apuca cu stangacie lingurita si o duce la gura. Incurajeaza-i aceasta initiativa. Pune bucati de fructe sau legume pe masuta scaunului si lasa-l pe el sa decida de care vrea. Pentru a reduce riscul de sufocare, copilul trebuie sa manance totdeauna in pozitie verticala, in scaun de masa, mai degraba decat asezat intr-un scaun de masina sau carucior. Bebelusul poate avea un apetit bun, dar nu prea multi dinti, asa ca incepe cu alimente pe care le poate dizolva usor in gura.
saptamana 4: La aceasta varsta, copiii sunt atrase de plusuri mici sau mari. Ar putea deveni chiar obiectul bebelusului tau preferat de securitate. Daca este asa, va va insoti peste tot. Nu trebuie sa te ingrijorezi: un „preferat”, ca aceasta poate fi un semn de independenta, in curs de dezvoltare, ca micutul tau invata sa se desparta de tine si, incet dar sigur devine mai independent. Un mod de a spune daca copilul are o jucarie preferata sau doua este de a incerca sa-l iei. Vei auzi un protest zgomotos atunci cand iei ceva copilului.
Luna VII:
saptamana 1: Copilul a inceput deja sa se hraneasca cu alimente degetel, desi acest lucru se poate intampla si la 10 luni. Incearca sa ii dai lichide cu o cana cu cioc si doua manere. Daca devine frustrat ca nu poate obtine mai mult lichid, scoate supapa din capac. Daca are probleme imaginind cum sa suga prin cioc, ia capacul si lasa-l sa bea direct din ceasca.
saptamana 2: Este posibil sa fi spus deja copilul ca telefonul sau telecomanda nu este o jucarie, sau ca parul tau de pe cap nu este pentru tragere. La aceasta varsta, copilul poate incepe testarea autoritatii tale prin refuzul de a urma instructiunile. Nu inseamna ca este neascultator ci, doar curios. Tine minte ca pur si simplu nu retine ceea ce i-ai spus pentru mult timp. Cea mai buna tactica este de a folosi un simplu „nu” si apoi distrage-i atentia.
saptamana 3: Eruptia dentara apare cel mai devreme la 3 luni si cel mai tarziu la 12 luni, dar majoritatea bebelusilor au primii dintisori intre 4-7 luni. Nu te alarma daca bebelul are decalaje intre coltisorii albiciosi. Dintii, de multe ori, vin prin gingii in unghiuri ciudate, iar spatiile dispar de obicei la varsta de 3 ani, dupa ce toti cei 20 de dinti de lapte au aparut.
saptamana 4: Emotiile copilului devin tot mai evidente. In urmatoarele luni, va invata sa evalueze si sa imite stari de spirit si si-ar putea arata primele semne de empatie. De exemplu, daca aude pe cineva plangand, poate incepe si el sa planga. De-a lungul mai multe luni (si ani) de acu inainte, bebelul va copia, probabil, modul in care vede cum tratezi tu oamenii.
Luna VIII:
saptamana 1: Este perioada cazaturilor si a loviturilor. Acestea sunt parte inevitabila a copilariei, si, desi inima ta se frange in doua, la fiecare cazatura, incearca sa vezi partea buna a lucrurilor: bebelul tau descopera imprejurimile si limitele sale. Lasa-l sa invete, nu il proteja mult prea mult. Cu toate acestea, incearca sa elimini pericolele si sa ai o casa sigura pentru micul aventurier.
saptamana 2: Bebelusul analizeaza obiectele agitandu-le, lovindu-le, aruncandu-le. Devine constient de faptul ca poti face multe lucruri cu obiectele, prin urmare un centru de activitati cu diverse lucruri in el il va fascina. Peste cateva luni, va folosi obiectele pentru scopurile acestora: se va peria cu pieptanul, va bea din ceasca, va ganguri la telefon.
saptamana 3: Desi bebelusul vede foarte bine la distanta scurta, totusi poate ochi o jucarie in coltul celalalt al camerei. Si nu va ezita sa se tarasca pana la ea. Ochii lui sunt, de asemenea, probabil, aproape de culoarea lor finala, desi este posibil sa vezi schimbari subtile mai tarziu.
saptamana 4: Imediat ce bebelul a inceput sa mearga in picioare, apare intrebarea daca este necesara incaltamintea? Expertii considera ca atata timp cat se plimba in casa nu este necesara. Este firesc sa paseasca impiedicat, sau sa aibe laba piciorului intoarsa. Mersul descult poate ajuta la intarirea muschilor si ligamentelor si simtind textura a ceea ce este sub picioare, il poate ajuta sa isi gaseasca echilibrul.
Luna IX:
saptamana 1: Datorita anxietatii de separare, aceasta poate fi o perioada grea pentru bebelus, sa stea departe de mama. S-ar putea chiar sa fie greu de calatorit cu acesta: este obisnuit cu imprejurimile si chipurile familiale, si ii place previzibilitatea. Drumul poate perturba simtul sau de securitate si rutina, mai ales cand viziteaza un nou loc sau o multime de oameni straini. La aceasta varsta nu percepe conceptul de calatorie, dar va sesiza schimbarea mediului. In calatorii e bine sa iei jucarii care ii sunt familiare.
saptamana 2: Incepand cu aceasta saptamana, bebelul va incepe sa-si aminteasca mai multe informatii specifice, cum ar fi locul unde se gasesc jucariile in casa. Este posibil, de asemenea, sa emite actiuni pe care le-a vazut cu o saptamana in urma. Aceste competente indica faptul ca au abilitatea de a-si aminti unele detalii ale experientelor pe o perioada scurta de timp – desi inca nu-si aminteste de cele mai multe experientele lui. Memoria constienta a evenimentelor pe termen lung se va dezvolta abia in jurul varstei de 2-3 ani.
saptamana 3: Potopul de cuvinte pe care le-a auzit copilul inca de la nastere vor incepe sa lucreze in mod magic, cu toate ca intelegerea lor surclaseaza cu mult capacitatea de a le utiliza. Gangureala incepe sa semene a cuvinte reale, fraze sau propozitii. Copilul crede ca spune ceva, si e bine sa raspunzi ca si cum ai intelege ceea ce vrea. Juniorul intelege mai mult din tonul tau decat cuvintele propriu zise. Este bine sa vorbesti cu el cat mai mult, sa ii descri orice activitate faci.
saptamana 4: Personalitatea copilului este in plina dezvoltare acum. Praslea poate fi foarte sociabil, sa zambeasca larg la toata lumea pe care o intalneste, sau se intimideaza, ascunzandu-se intre picioarele tale. Copilul poate fi precaut cand se angajeaza intr-o actiune. Stie sa ceara atentie si poate din manuta gestul „pa pa” cand te vede la usa.
Luna X:
saptamana 1: Bebelusul incepe sa inteleaga multe cuvinte simple si fraze, de aceea, este foarte important sa continui sa vorbesti cu el. Este momentul sa nu-l mai imiti ci sa i te adresezi cu vorbe de adult. In cazul in care solicita un „BA-BA,” de exemplu, intreaba-l corectandu-l frumos, „Vrei sticla” In aceasta etapa a jocului, cel mai bine este sa eviti tendinta de a folosi cuvinte de copil – poate fi distractiv, dar pentru dezvoltarea corecta a copilului este mai bine sa vorbesti corect. Desi pare prostesc, avand o conversatie cu copilul tau este o modalitate foarte buna de a incuraja abilitatile sale lingvistice. Data viitoare cand palavrageste pe limba lui raspunde cu, „Oh, chiar? Cat de interesant.” El va zambi, si-si va continua discutia.
saptamana 2: La aceasta varsta, copilul sta foarte bine in sezut si chiar poate face primii pasi tinadu-se de mobila. Se poate apleca dupa o jucarie in timp ce sta in picioare. Acestia sunt primii pasi magici spre independenta si o multime de exercitii pentru tine! Majoritatea copiilor fac primii pasi undeva in jurul varstei de 12 luni, iar altii pot pasi chiar mai devreme. Daca copilul tau inca nu merge, nu trebuie sa iti faci griji. Unii bebei fac acest pas undeva spre 18 luni.
saptamana 3: Voinicul poate „merge” in timp ce este tinut de maini, si chiar impinge mana sau un picior pentru a te ajuta sa-l imbraci. In timpul meselor, acesta poate fi in masura sa bea dintr-o ceasca pe cont propriu (desi unii copii nu pot face acest lucru bine nici pe la 1-2 ani) si se hraneste singur cu mana.
saptamana 4: Bebelul intelege instructiuni simple acum, desi este posibil sa fi in continuare ignorata atunci cand spui „nu”. (Pentru a da gravitate cuvantului magic, utilizeaza-l cu moderatie, pentru stabilirea limitelor importante). Chiar daca copilul nu isi poate aminti maine ceea ce i-ai spus azi, nu este prea devreme pentru a stabili anumite limite si a-l face sa inteleaga diferenta dinte bine si rau sau sigur si nesigur.
Luna XI:
saptamana 1: Cuvintele apropiate ca sens de cele ale adultilor sunt adesea folosite si chiar cu sens. Creierul se dezvolta in continuare, si de asemenea capacitatea lui de a comunica si de a gandi. Incurajati interesul copilului in a fi comunicativ de-o potriva ascultandu-l si vorbindu-i. Pentru a-i lucra memoria jucati-va jocuri ca „cucu bau” sau batutul din palme si cantand „Batem palmele usor Batem palmele cu zor Clap, clap, clap Melodiile imi plac”.
saptamana 2: Juniorul adora sa se uita la carti si sa le rasfoiasca. Dar, foarte rar reuseste sa dea pagina cu pagina. Rasfoiti impreuna o carte cu ilustratii si pagini groase astfel incat sa-i fie usor sa schimbe el paginile.
saptamana 3: Este momentul sa-l inveti conceptul de a ajuta. Desi el nu este inca capabil sa il inteleaga, cand va avea peste un an, va fi incantat sa contribuie la adunarea jucariilor in cos, sau sa stranga resturile de mancare. Pune accent pe cuvintele „Te rog” si „Multumesc” si incurajeaza-l sa le foloseasca.
saptamana 4: Daca prichindelul nu merge inca, nu te impacienta, mai este timp. Poti incuraja copilul sa mearga stand in fata lui in genunchi si tinandu-l de maini. Primii pasi vor fi cu bratele in lateral, pentru echilibru, coatele indoite, picioarele in exterior si burtica in fata si fundul inapoi, o pozitie foarte amuzanta, dar care ii confera echilibru. Intotdeauna, asigura-te ca mediul in care isi petrece timpul micutul este sigur. Respecta regulile standard de protectie a aventurierului si nu lasa copilul nesupraveghiat. Si sa ai intotdeauna la indemana aparatul de pozat, sau camera de filmat!