Era o adevarata provocare sa gatesc zilnic pentru strumfi. Nu asta ar fi problema, dar mereu trebuie „lucrat” cu jumatati sau sferturi: 1/2 morcov, 1/3 cartof si asa mai departe. Trebuie sa existe o metoda mai practica, care sa imi permita gatitul pentru 2-3 zile, dar in acelasi timp mancarea sa fie gustoasa si lipsita de bacterii. In prima luna de la inceputul diversificarii, m-am ferit de pastratul de pe o zi pe alta, chiar si in frigider, pentru ca auzisem ca nu este sanatos. Total neadevarat. Congelatul nu distruge nutrientii, prepararea termica o face. Si nu este nici o problema daca intr-o zi pregatesti o cantitate cat pentru 2 portii, iar pe una o pui la frigider intr-un recipient acoperit. Secretul este sa nu ii dai sa manance, si apoi ce a ramas sa depozitezi. Ceea ce se pastreaza de pe o zi pe alta nu trebuie sa ajunga in contact cu saliva.
Cateva reguli de baza de urmat, care va face mult mai usor congelarea:
1. Se spala bine alimentele si tava pentru cuburile de gheata.
2. Se prepara alimentele (la abur; exemplu morcov, fasole verde, sfecla, inabusire, sau coacere; exemplu: cartof dulce) si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
3. Se paseaza.
4. Piureul se pune cu lingurita in formele pentru cuburile de gheata.
5. Tava se acopera cu o folie de plastic si se baga in congelator.
6. Dupa cateva ore, se intoarce tava si se pune sub jet de apa rece, pentru a usura scoaterea mancarii. Cuburile se scutura direct in pungile de congelator.
7. Se noteaza pe fiecare punga data prepararii apoi se baga la congelator.
8. Mancarea astfel congelata se poate pastra pana la 3 luni.
9. Se iau cate cuburi se doresc din congelator cu cateva ore inainte de masa şi se pun in frigider sa se dezghete, sau se pot lasa la temperatura camerei.
10. Niciodata nu se recongeleaza masa care a fost deja congelata.
11. Intotdeauna decongelarea se face in recipiente cu capac.
Se pot pastra si alimentele maruntite, nu doar piureurile. Cand am ajuns la etapa maruntit, am continuat cu congelarea. Pur si simplu cubuletele de legume si carne din mancare, le puneam intr-un recipient cu capac (eu am folosit gama Via Avent recipient pentru laptele matern) si le pastram 24 ore in frigider sau maxim 3 luni in congelator.
Acelasi lucru se poate face si cu laptele matern. Cand este in exces, se foloseste o pompa de san si se stocheaza in recipiente speciale, 24 ore in frigider, sau maxim 3 luni la congelator.