Ce ar trebui sa stii despre laptele de mama?
• Ii creeaza copilului o buna rezistenta la infectii pe termen lung, in final o buna imunitate;
• Este perfect constituit pentru varsta lui incepand de la prima zi;
• In prima zi este colostrul care este un lapte extrem de concentrat, cantitate mica, dar perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebelusului si capacitatii stomacului acestuia (capacitatea stomacului se mareste de la o zi la alta);
• In timp, compozitia laptelui se schimba dupa nevoile si varsta bebelusului;
• Laptele de mama este usor de digerat;
• Stimuleaza construirea unei relatii apropiate si ocrotitoare dintre mama si copil;
• Alaptarea reduce riscul sangerarilor de dupa nastere la mama, ajuta la revenirea uterului la dimensiunile normale;
Si atunci, ce ar trebui sa mananc?
Trebuie sa mananci sanatos, exact cum ai mancat si pe perioada sarcinii: fructe, legume, proteine, lactate, fiindca ai nevoie de o alimentatie de calitate.
Dar fructele nu produc fermentatie?
Aceste mituri au existat mult timp in cultura romaneasca, considerandu-se ca anumite alimente pot trece in lapte.
S-a pus intrebarea: cum se poate face acest lucru?
Laptele se formeaza la nivelul sanului, extragand lichidele de la nivelul vaselor de sange, apoi, sub influenta unui hormon, prolactina, ,,fabricuta de lapte” aflata la nivelul acinilor, produce,, instant” laptele necesar bebelusului tau.
Nu luam substantele nutritive din stomacul mamei!
Substantele trec in circulatia sanguina, iar aceasta le transporta la nivelul sanului.
Fermentii sunt produsi specifici care raman numai la nivelul stomacului!
Ce transmitem noi de fapt prin ,,lapte”?
Transmitem starea mamei.
Daca o mama are un disconfort legat de alimentele consumate, va transmite STAREA bebelusului sau.
O mama linistita,ponderata cu o atitudine pozitiva, impacata cu sine, va avea un bebelus linistit.
Articol realizat de Liliana Tudose pe