Ce se transmite in laptele matern

Laptele se formeaza la nivelul sanului, extragand lichidele de la nivelul vaselor de sange, apoi, sub influenta unui hormon, prolactina, ,,fabricuta de lapte” aflata la nivelul acinilor, produce,, instant” laptele necesar bebelusului tau. Nu luam substantele nutritive din stomacul mamei! Substantele trec in circulatia sanguina...

Congelarea

Era o adevarata provocare sa gatesc zilnic pentru strumfi. Nu asta ar fi problema, dar mereu trebuie "lucrat" cu jumatati sau sferturi: 1/2 morcov, 1/3 cartof si asa mai departe. Trebuie sa existe o metoda mai practica, care sa imi permita gatitul pentru 2-3 zile, dar in acelasi timp mancarea sa fie gustoasa si lipsita de bacterii. In prima luna de la inceputul diversificarii

 

Graficul alimentelor

Sunt medici care recomanda sfecla rosie inainte de 8 luni, altii care o recomanda dupa 10 luni, spre exemplu. Am auzit foarte multe diferente. La noi se ofera spanac la 6-7 luni, dar se pare ca in SUA se recomanda dupa 10 luni. In Occident, se pune mare pret pe avocado, cartof dulce. In schimb la noi nu se prea folosesc, cel putin, nu am auzit pe nimeni din cunoscuti sa fi dat cartof dulce.

Diagrama de nutritie

As vrea sa mentionez ca nu prea agreez diagramele in care sunt specificate cantitatile in grame, ml pe care trebuie sa le manance un copil. Fiecare  persoana este diferita, are preferinte, greutate diferita si evident gusturi preferate. Dar din cate tabele am vazut, acesta mi se pare cat de cat rezonabil, cu cateva lamuriri: sunt impotriva cerealelor pentru copii (cel putin in primele 8-10

 

Secretele cerealelor

 Biochimistul Paul Stitt spune despre procesul de extrudare ca distruge mult din nutrientii cerealelor, prin faptul ca acele grane sunt tratate la presiune si temperatura inalte. Acest proces distrufe acizii grasi, distruge chiar si vitaminele sintetice care se adauga la sfarsitul procesului. Acidul amino-lizin, un nutrient esential, este in special afectat de procesul de extrudare.

Grasimile in alimentatie

 Grasimile sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos, imunitar si hormonal al copilului, mai ales in primii 2 ani de viata. De asemenea grasimile bune sunt necesare pentru absortia vitaminelor A, D, E, K. Grasimile saturate tind sa fie solide la temperatura camerei. Surse includ untul, grasimea de pe carne, ulei de nuca de cocos si ulei de palmier.

 

Culorile in alimentatie

 Cand se incepe introducerea alimentelor solide, cea mai mare parte de hrana pentru primele 12 luni ar trebui sa provina din laptele matern sau formula. Alimentele solide sunt mai mult pentru explorarea gusturilor si aromelor decat hrana pentru primul an. Cu toate acestea, cu cat va fi mai variata gama de alimente introduse cu atat va fi mai larga (si mai hranitoare) dieta de viata mai tarziu.

Pregatirea mesei

 In primul an de viata al copilului, alimentul de baza este laptele matern sau formula. Introducerea alimentelor se recomanda la 4 luni pentru cei alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alaptati. Pediatrii de la noi recomanda hranirea cu solide inainte de masa de lapte. Dar nu cred ca este neaparat o regula. Avand in vedere ca laptele este principala sursa de nutrienti, se poate da altceva

 
Banner
Banner
Banner

Copyright © 2011 DailyMom.ro O colectie de articole, intamplari si retete pentru pitici